Een goed CV schrijven? Pas dan de volgende 10 tips toe!

goed CVEen goed CV is minstens zo belangrijk als een killer sollicitatiebrief. Je kan nog zo je best doen en een super strakke sollicitatiebrief hebben geschreven, als je CV er niet interessant uitziet zal deze samen met je sollicitatiebrief op “DE” grote stapel belanden.

Hoe zorg je er nou voor dat jou CV direct opvalt?

Pas dan deze tips toe en je hebt heel simpel en heel snel een goed CV voor je neus.

In dit artikel vind je een tal van goede tips om een super goed CV te maken.

1. Pas elke CV aan zodat deze aansluit bij de vacature.

De kunst is om elke curriculum vitae zo te schrijven alsof jij de perfecte kandidaat bent voor de baan. (zonder te liegen uiteraard).

In bijna alle vacatures vind je wel een functieprofiel. Hierin vind je meestal welke kennis en kwaliteiten gevraagd worden voor de baan.

Laat in je CV duidelijk naar voren komen dat jij die kwaliteiten ook daadwerkelijk bezit. Eventueel met korte voorbeelden.

2. Maak je CV goed leesbaar.

Niets is zo vervelend als een lap tekst dat over een bladzijde dwarrelt.

Zorg ervoor dat je de tekst netjes uit lijnt. Wil je toch een deel van de tekst iets van de lijn af hebben, in het midden bijvoorbeeld, gebruik hiervoor dan de uitlijnen optie voor die iedere tekstverwerker wel heeft.

3. Zorg dat er geen schrijffouten in je CV zitten.

Voordat je een CV (en uiteraard ook een sollicitatiebrief) verstuurd, check altijd eerst even goed of er geen fouten in zitten. Beter is zelf om de brief en CV ook nog even door een ander te laten controleren.

Schrijf en stijlfouten zijn soms lastig te herkennen en sluipen er zo in. (ik weet zeker dat je ze op deze website ook zult vinden). Het zou alleen zo zonde zijn als je een uitnodiging mis loopt vanwege een schrijffout.

4. Maak gebruik van accenten.CV

Door het juiste gebruik van accenten vergroot je de leesbaarheid van je curriculum vitae.

Een goed CV is snel te lezen en zorgt ervoor dat in èèn oogopslag de benodigde informatie te vinden is.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat de koppen dik gedrukt en eventueel zelfs groter zijn dan de rest van de tekst.

5. Is je CV snel leesbaar?

Zoals hierboven al een beetje gezegd is wil een recruiter het liefst zo snel mogelijk alle belangrijke informatie kunnen vinden.

Niemand zit te wachten om van alle 25 sollicitatiebrieven en curriculum vitae diep te moeten zoeken naar de juiste informatie.

Zorg ervoor dat bijvoorbeeld door het gebruik van kopteksten direct vindbaar is wat belangrijk kan zijn voor de recruiter.

6. Kloppen al je gegevens nog?

Het klinkt overbodig maar het is wel o zo belangrijk voor een goed CV.

Het zou toch erg jammer zijn als de recruiter contact met je probeert te zoeken en je pas van telefoonnummer gewisseld bent.

7. Laat zien wie je bent.

Het is voor een recruiter altijd wel fijn om te merken dat een CV is geschreven door een persoon en niet door een robot.

Om een goed beeld van iemand te krijgen kan het handig zijn om even in het kort te vermelden wie je bent en wat bijvoorbeeld je hobby’s zijn. Zo laat je ook een stukje van je persoonlijkheid zien.

8. Zorg dat je jou sterke punten benadrukt.

Het doel van een sollicitatiebrief en een goed CV is om jezelf op papier te verkopen. Dan is het natuurlijk hartstikke belangrijk dat je ook de nadruk op jou sterke punten legt.

Het mooiste is om een CV direct te beginnen met al jou sterke punten. Dit kan zijn dat je in een korte tijd grote stappen hebt gemaakt en binnen je huidige bedrijf bent doorgegroeid of dat je juist veel werkervaring hebt opgebouwd.

9. Vermeld alleen het noodzakelijke.

Het is misschien een beetje lastig maar bij een goed CV is er echt sprake van “less is more”.

Je CV moet echt in èèn oogopslag te lezen zijn. Sterker nog, vaak worden CV’s als eerste beoordeeld op hoe duidelijk, overzichtelijk en kort ze zijn.

Als een recruiter ongeveer 60 sollicitatiebrieven ontvangt zal deze toch als eerst gaan selecteren op uiterlijk.

Een lange lap tekst als CV zal hoogst waarschijnlijk door een shredder gaan.

Het heeft bijvoorbeeld helemaal geen nut om te vertellen hoeveel zwemdiploma’s je hebt (mits je solliciteert voor badmeester of badjuffrouw).

Of dat je al vanaf je 6de jaar een veterstrikdiploma hebt gehaald.

Beschrijf echt alleen de sterke punten die belangrijk zijn voor de vacature.

10. Schets een beeld van jou kwaliteiten.

Niets is zo veelzeggend in een goed CV als het gebruik van voorbeelden.

Heb je al verschillende functies gehad beschrijf dan per functie welke verantwoordelijkheden je daarin had en enkele van je werkzaamheden.

Ben je op zoek naar nog meer tips om een super aantrekkelijke CV te maken?

Lees dan het curriculum vitae handboek door en vind hier ook nog eens een aantal voorbeeld CV’s.

curriculum vitae handboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *