Hoe maak je een CV? Gebruik de volgende tips en schrijf een rete strakke curriculum vitae!

Hoe maak je een cv die opvaltHoe maak je een CV? Je hebt dankzij de talloze tips op deze website een super goede en up to date sollicitatiebrief geschreven en bent bijna klaar om deze te gaan verzenden.

Maar dan bedenk je ineens dat je CV helemaal niet meer actueel is en zelfs enorm is verouderd!

Het zou toch zonde zijn dat je WEER niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek omdat je curriculum vitae niet meer van deze tijd is!

Hoe maak je een CV die past bij jou perfecte sollicitatiebrief? Je vind het hier!

Het is een beetje het vergeten kindje, iedereen is zo druk bezig met het schrijven van een goede sollicitatiebrief dat de curriculum vitae vaak vergeten wordt.

Toch is een goede CV eigenlijk net zo belangrijk als een goede sollicitatiebrief.
Werkgever scannen vaak vluchtig de sollicitatiebrieven EN CV’s die ze binnen krijgen. En enkel door te scannen vallen er al kandidaten af.

Hoe kun je deze test doorstaan? Hoe maak je een CV die de scan overleefd?

Hoe maak je een CV? Tip 1: Doorsta de scan.

Zorg dat je CV er netjes en aantrekkelijk uitziet. Gebruik duidelijke koppen en witregels tussen de alinea’s en verschillende koppen.
Een grote lap tekst is niet echt uitnodigend om te lezen.
Maar pas op dat het ook niet een grote opsomming wordt van gegevens. Schijf net als je sollicitatiebrief op een makkelijk te lezen manier.

Hoe maak je een CV? Tip 2: Soms is Less echt More.

Zet alleen de relevante informatie die van toepassing zijn voor de functie waarnaar je solliciteert in je curriculum vitae.
Is het belangrijk dat je werkgever weet dat je een rijbewijs hebt?
Heet je Marjolein Smit, dan zullen ze denk ik wel snappen dat je een Nederlandse vrouw bent.
Ga geen onnodige informatie verstrekken omdat je wat op papier wilt hebben.
Schrijf alleen de belangrijke punten op die horen bij het bedrijf en bij de functie.

Hoe maak je een CV? Tip 3: Werk en Opleiding.

Is het verstandig om je opleiding bovenaan de curriculum vitae te zetten of kun je beter je werkervaring eerst laten zien?
Dit is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid ervaring je hebt.
Werk je al jaren in de branche dan is het verstandiger om eerst je werkervaring te vermelden. Hoe meer werkervaring je hebt hoe minder je opleiding van belang is. Iemand met veel werkervaring in de branche kost veel minder tijd en geld.

Heb je weinig werkervaring? Dan kun je beter je opleiding – mits die passend is voor de functie – vermelden.

Waar werkgevers helemaal gek op zijn is een combinatie van werk en studie. Zo laat je zien dat je ondanks een baan ook bezig bent (geweest) jezelf te ontwikkelen. Wees ook niet bang om dit meerdere maal terug te laten komen in je curriculum vitae.

Hoe maak je een CV? Tip 4: Vermeld jou kwaliteiten en gebruik voorbeelden.

Net als in je sollicitatiebrief wil je de werkgever laten zien dat jij de functie aankan. Het beste kun je dit doen door het geven van voorbeelden.
Hou ze in je CV wel relevant en kort.
Bijvoorbeeld:
Bij mijn huidige werkgever geef ik leiding aan 20 collega’s en ben ik verantwoordelijk voor een goede balans tussen een optimaal winkelbeeld, acceptabele loonkosten en een beperkte derving.

Hoe maak je een CV? Tip 5: Heb je een goede foto? Gebruik die dan!

Het gebeurt helaas nog veel te weinig maar de uitdrukking “a picture says more than a thousand words” is ook hier zeker van toepassing.
Let er wel op dat de foto die je gebruikt er professioneel en fris uitziet. Gebruik geen foto waar je vlak na een zwaar weekend opstaat.
Een goede strakke pasfoto kan natuurlijk ook.

Hoe maak je een CV? Tip 6: Maak jezelf onmisbaar.

Net als bij de sollicitatiebrieven zul je steeds een andere CV moeten schrijven. Gebruik in je CV woorden die passen bij het bedrijf waar je voor solliciteert. Laat in je curriculum vitae zien dat je de juiste vaktermen kent en dat jij het juiste persoon voor die functie bent.

Zoals je misschien wel merkt is een curriculum vitae geen ouderwetse opsomming van jou gegevens meer. Besteed hier dan ook ook net zoveel aandacht aan als aan de sollicitatiebrieven.

Ben je op zoek naar nog meer tips om een super aantrekkelijke CV te maken?

Lees dan het curriculum vitae handboek door en vind hier ook nog eens een aantal voorbeeld CV’s.curriculum vitae handboek

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *