Hoe schrijf ik een CV? Met deze tips val je zeker op!

hoe schrijf ik een curriculum vitaeEen goede curriculum vitae schrijven is minstens zo belangrijk als een opvallende sollicitatiebrief. Werkgevers scannen vaak eerst je CV en lezen pas daarna je sollicitatiebrief. Het is dus zonde wanneer je veel energie hebt gestoken in een ijzersterke sollicitatiebrief die vervolgens niet wordt gelezen omdat je CV ouderwets, onpersoonlijk of slecht opgesteld is. Als je denkt: Hoe schrijf ik een CV? dan moet je beslist verder lezen. In dit artikel geven we jou negen tips voor het schrijven van een goede curriculum vitae. Zo kan ook jij een curriculum vitae maken die de werkgever nieuwsgierig maakt naar jou!

Hoe schrijf ik een CV tip 1: Maak van je CV je visitekaartje.

Je CV geeft de werkgever een eerste indruk van wie jij bent, wat je hebt gedaan en wat jij kunt betekenen voor het bedrijf. Zorg er dus voor dat die eerste indruk een goede is! Je CV is als ware je visitekaartje waarmee je op wilt vallen. Een slecht verzorgde CV wordt snel aan de kant gelegd, nog voordat jouw sollicitatiebrief gelezen wordt. Gebruik daarom passende en aansprekende trefwoorden die de werkgever nieuwsgierig maken naar jou als potentiële werknemer.

Hoe schrijf ik een CV tip 2 : Maak je CV overzichtelijk en visueel aantrekkelijk.

Een CV moet de werkgever verleiden om zich verder in jou te verdiepen. Zorg er dus voor dat je het CV met zorg samenstelt. Kies zorgvuldig een lettertype uit, maak gebruik van tussenkopjes en kies voor een ruime bladspiegel. Schrijf een CV dat prettig is om te lezen: geef daarom niet alleen een droge opsomming van feitjes rondom opleiding en werkervaring. Wek de nieuwsgierigheid van de lezer voor te kiezen voor een persoonlijke en visueel aantrekkelijke CV.

Hoe schrijf ik een CV tip 3 :Stuur de lezer.

De werkgever wil weten wat jij voor meerwaarde biedt voor het bedrijf. Schrijf daarom bij elke sollicitatie een nieuwe CV en stem deze af op de zaken die de werkgever belangrijk vindt. Is de werkgever op zoek naar iemand die flexibel is, het gewent is om te werken onder tijdsdruk en ervaring heeft met het werken in teamverband? Benadruk dan deze kwaliteiten in jouw CV wanneer jij aan deze eisen voldoet. De werkgever zal tijdens het scannen van je CV deze trefpunten herkennen en nieuwsgierig worden naar jou als potentiële werknemer.

Hoe schrijf ik een CV tip 4 :Maak de werkgever nieuwsgierig met relevante informatie.

Sommige mensen hebben de neiging té persoonlijk te worden in hun CV. De werkgever is niet geïnteresseerd in jouw levensverhaal. Een persoonlijke noot in je CV is zeer wenselijk, maar beperk je hierbij tot de zaken die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. De werkgever wil weten waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie, niet meer en niet minder. Een CV is daarom bij voorkeur 1 tot maximaal 2 a4’tjes lang.

Hoe schrijf ik een CV tip 5 :Wees concreet in het benoemen van jouw meerwaarde voor de werkgever.

De opsomming van de verschillende functies die jij in je leven hebt bekleed is niet voldoende voor de werkgever om een beeld te krijgen van jouw kunnen. Omschrijf in je CV daarom ook alle relevante aspecten van je functie. Wees concreet bij het omschrijven van jouw taken, verantwoordelijkheden en behaalde successen. Ben je bijvoorbeeld leraar geweest in het basisonderwijs? Zet er dan vooral ook in dat je verantwoordelijk was voor de schoolmusical of dat jij de overblijfmoeders aanstuurde.

Hoe schrijf ik een CV tip 6 :Beperk de Hoe schrijf ik een cvopsomming van je gegevens.

Benoem in jouw CV je gegevens, maar niet zo uitgebreid als vroeger gebruikelijk was. Zorg dat je alle gegevens vermeldt die de werkgever nodig heeft om met jou in contact te komen en de gegevens die relevant zijn voor de functie. Vermeld andere gegevens alleen als deze niet direct duidelijk zijn. Wanneer je een vrouw met de naam Jesse bent, kun je je geslacht in het CV benoemen. Maar heet je Henk is dat echt niet nodig. En wanneer je een exotische naam hebt waaruit niet direct duidelijk blijkt dat je een Nederlandse identiteit hebt, is het raadzaam je identiteit te benoemen.

Hoe schrijf ik een CV tip 7 :Laat je geboortedatum niet weg.

Veel oudere sollicitanten zijn geneigd hun geboortedatum in een CV achterwege te laten, omdat zij bang zijn dat dit hun kansen op een uitnodiging verkleint. Je kunt ervoor kiezen om je geboortedatum weg te laten, het is geen verplicht onderdeel van een CV. Het weglaten van je geboortedatum zal bij de werkgever echter wel vragen oproepen. Waarschijnlijk zal hij je alsnog gaan googelen voordat hij zal overgaan tot een uitnodiging. Het is dus de vraag in hoeverre het zin heeft om deze informatie achter te houden.

Hoe schrijf ik een CV tip 8 :Plaats een goede foto op je CV.

Het plaatsen van een goede foto op je CV is een echte aanrader. De werkgever krijgt direct een beeld bij de persoon die solliciteert op de functie. Kies echter wel voor een professioneel ogende foto waarop je een enthousiaste en energieke indruk maakt. Kies niet voor een foto die is geschoten tijdens een avondje uit. Een foto waarop je staat afgebeeld met een biertje in de hand is echt een no go. Kom je altijd ouder of energieloos over op foto’s? Maak dan een afweging of je wel een foto op je CV moet plaatsen. Plaats alleen een foto als deze een meerwaarde vormt voor je CV.

Hoe schrijf ik een CV tip 9 :De plek van de opleiding en de werkervaring op je CV.

Het is afhankelijk van jouw werkervaring of je eerst de ervaring of je opleiding benoemt. Ben je al jaren werkzaam? Dan is jouw opleiding minder relevant voor de werkgever en benoem je eerst uitgebreid je werkervaring. Ben je net afgestudeerd? Dan kun je ervoor kiezen eerst je opleiding te benoemen. Benoem dan onder je werkervaring met name de taken die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Neem daarin ook zeker de kwaliteiten mee waar de werkgever naar zoekt in de perfecte kandidaat, zoals hij deze heeft benoemd in de vacature. Heb je werk en studie gecombineerd? Benoem dit dan zowel wij de werkervaring als bij de opleiding.

En nu aan de slag!

Het kost veel tijd om voor iedere sollicitatie een nieuwe CV te schrijven, maar het is zeker de moeite waard! Je zult merken dat wanneer je een CV schrijft met bovenstaande tips, de kans groter is dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Durf een beetje te experimenteren met het schrijven van een CV totdat je een format hebt gevonden dat bij je past. Je zult merken dat een persoonlijk dat volledig is afgestemd op de wensen van de werkgever deuren opent die anders gesloten zouden blijven. Succes!

Help! Ik loop vast!

curriculum vitae handboek

Lukt het je toch niet om die CV te schrijven? Dan raad ik je het het curriculum vitae handboek van Perry Kroes aan.

Deze staat boordevol tips en trucs en je vind hier fantastische voorbeelden die je kunt gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *