Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief? Gebruik deze tips en voorbeelden

hoe schrijf ik een goede sollicitatiebriefHoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief? Als je opzoek bent naar tips & trucs voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief dan zit je hier goed.
Een goede sollicitatiebrief is van essentieel belang als jij een goede eerste indruk wilt maken op een werkgever of recruiter.

Oké, je hebt een vacature gevonden waarop jij graag zou willen reageren. Wat zijn de stappen die jij moet doorlopen om een goede sollicitatie brief te schrijven?

Voordat we beginnen met het daadwerkelijk schrijven van de sollicitatie brief zul je eerst wat onderzoek moeten doen naar het bedrijf waar de brief naar toe gaat.

Zoek eerst even uit aan wie jij de sollicitatiebrief moet richten.
Dit kun je vaak in de vacature vinden. Staat deze informatie hier niet neem dan even contact op het het bedrijf en vraag hier gewoon naar. Dit maakt al direct een goede indruk.

Daarnaast is het verstandig om je een beetje te verdiepen in het bedrijf. Is het een jong en dynamisch bedrijf of is het een bedrijf wat al langer bestaat? Waarin blinkt dit bedrijf uit en bedenk alvast wat jij voor positieve invloed kan hebben als je aangenomen bent.
Hoe je dit kunt gebruiken in jou sollicitatiebrief lees je verderop.

Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?

De indeling.

Een goede sollicitatiebrief heeft een heldere en strakke indeling.
Hoe ziet de indeling van een goede sollicitatiebrief eruit?

1. Inleiding
2. De reden van solliciteren
3. Waarom jij de juiste kandidaat bent
4. Afsluiten

De inleiding:

In de inleiding stel je jezelf voor en geef je aan wat jou reden van deze brief is.
Zorg in dit stukje ook dat de lezer geprikkeld wordt om verder te lezen in plaats van jou sollicitatiebrief al direct van de hand te doen.

Denk hierbij aan:

Met veel enthousiasme las ik op Sollicitatiedokter uw vacature voor de functie van financieel medewerker. Als starter op de arbeidsmarkt die in het bezit is van een vers geprint diploma Administratief Medewerker, denk ik een uitstekende match te zijn. In deze brief zal ik u vertellen waarom ik deze mening ben toegedaan.

Hou de inleiding kort en helder. Probeer het te beperken tot ongeveer 3 tot 5 zinnen.Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?

De reden van solliciteren:

Hier beschrijf je waarom jij solliciteert naar de functie maar ook waarom jij graag bij het bedrijf zou willen werken. Hier komt het stukje onderzoek goed van pas.
Waarom zou jij graag bij het bedrijf aan de slag gaan? Is het een vooruitstrevend jong en dynamisch bedrijf? Of is het dit restaurant het beste restaurants in de omgeving en kun jij niet wachten onderdeel van dat fantastische team te zijn.
Waak ervoor dat het niet enkel slijmen is en geef ook aan hoe jij erbij komt dat dit het beste restaurant is.

Waarom jij de juiste kandidaat bent:

Hierin kun jij bijvoorbeeld aangeven dat jij jezelf herkende in het functieprofiel die in de vacature stond.
Beargumenteer deze zin dan wel anders wordt het zo’n nietszeggende cliché.
Stel je solliciteert naar een leidinggevende functie.

Dan zou je neer kunnen zetten:
Bij mijn vorige werkgever heb ik regelmatig de taken van mijn leidinggevende overgenomen tijdens zijn of haar afwezigheid.
Dit beviel mij zeer goed aangezien ik hierdoor mijn leidinggevende capaciteiten samen met mijn vakkennis goed tot zijn recht kon laten komen.

Afsluiten:

Hier schrijf je dat jij graag jou sollicitatiebrief en CV komt toelichten in een gesprek en dat jij er van overtuigd bent dat jij degene voor de baan bent.

Sluit niet af met de zin:
“ik hoop spoedig van u te horen” dit kan nogal bedelend overkomen.

Je kunt beter afsluiten met: Ik zie de reactie graag tegemoet ziet”

Zijn er nog onduidelijkheden over hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?
Misschien is het handboek van Perry Kroes “Het sollicitatiebrief handboek” dan iets voor jou.sollicitatiebriefhandboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *