Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Gebruik deze 5 stappen!

Hoe schrijf je een sollicitatiebriefHoe schrijf je een sollicitatiebrief? Van alles wat je moet doen om een nieuwe baan te vinden is het schrijven van een sollicitatiebrief veruit het lastigste.

Dit is ook heel begrijpelijk, veel mensen hebben nou eenmaal moeite om zichzelf te “verkopen”.

In dit artikel vind je vijf eenvoudige stappen die je kunt doorlopen als je een sollicitatiebrief gaat schrijven.

Hoe schijf je een sollicitatiebrief? Lees snel verder!

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief- Stap 1:

Begin elke sollicitatiebrief blanco. Er is niks mis met het gebruiken van een voorbeeld sollicitatiebrief, maar zorg er dan wel voor dat deze brief eens in de zoveel tijd geupdate wordt. Een sollicitatiebrief van nu ziet er heel anders uit dan 10 jaar geleden.

Het bedrijf waar je nu voor solliciteert is misschien veel minder formeel dan de schrijfwijze die je gebruikt heb bij je voorbeeld sollicitatiebrief.

Pas niet alleen je sollicitatiebrief om de zoveel tijd aan maar ook je CV moet je niet vergeten te updaten. Je zult in de loop van de tijd veel meer dingen geleerd hebben en veel meer ervaring hebben opgedaan die belangrijk zijn bij je nieuwe baan. Dat wil je dan toch graag delen met je nieuwe werkgever!

Begin elke brief wit en fris of met een actuele basisbrief.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief- Stap 2:

Oké, je hebt nu dus een leeg document voor je, maar dan?
Hoe vul je dat witte vlak op met tekst?
Kortom hoe voorkom je een schrijversblok?

Een veel gebruikte methode om een door een schrijversblok heen te komen onder de professionelen schrijvers is ‘free writing’.
Dit houd in dat je simpelweg gewoon begint met schrijven zonder al teveel na te denken.

Het mooiste zou zijn om te schijven over punten die je in je brief wil zetten, maar heb je nou echt geen idee wat je neer moet zetten, schrijf dan maar gewoon iets op. Hierbij kun je denken aan wat je gisteren gedaan heb ofzo.

De bedoeling van ‘free writing’ is dat je in de flow van het schrijven komt. Zodra je eenmaal begonnen bent komt de rest vaak vanzelf.

Op het moment dat je in die flow zit kun je aan je brief gaan beginnen.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief- Stap 3:

Richt je brief aan een bekende.
Door de brief in eerste instantie te schrijven met de gedachte dat je hem voor een goede vriend, vriendin of familielid schrijft zorgt ervoor dat je meer vrijuit durft te schrijven.

Merendeel van de tijd ben je bijna verlamd van angst dat je iets niet goed verwoord of verkeerd opschrijft in je sollicitatiebrief. Hierdoor wordt het schrijven van een goede sollicitatiebrief een hels karwei.

Zodra je in je hoofd hebt zitten dat deze brief naar een bekende van je gaat ben je minder bang om te falen en schrijf je veel makkelijker.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief- Stap 4:

Laat in jou sollicitatiebrief zien hoe jij het bedrijf waarnaar je solliciteert zal gaan helpen. Zorg ervoor dat het in de brief duidelijk wordt waarom ze juist JOU nodig hebben.

Beschrijf jou kwaliteiten en talenten die nodig zijn in de functie waar jij voor solliciteert.

Probeer hierbij gebruik te maken van voorbeelden waaruit blijkt dat het bedrijf iets heeft gehad aan die kwaliteiten.

Om je een voorbeeld hiervan te geven:

Je solliciteert naar de functie van assistent manager voor een supermarkt en je huidige functie is eerste verkoopmedewerker.

Mijn kwaliteiten zijn dat ik heel commercieel ingesteld ben.

“Tijdens de afwezigheid van de assistent manager ben ik samen met de supermarktmanager een rondje door de winkel gaan maken, en heb ik een aantal ideeën gegeven hoe we de verkopen van een aantal artikelen kunnen stimuleren. De supermarktmanager was hier razend enthousiast over en heeft mij het groen licht gegeven om deze punten aan te pakken. Dit resulteerde in een hogere verkoop van bepaalde producten.” 

In een goede sollicitatiebrief MOET je de lezer ervan overtuigen dat JIJ een enorme meerwaarde zult zijn voor het bedrijf zonder al te arrogant over te komen.

In “Het sollicitatiebrief Handboek” vind je een simpele methode hoe je jezelf kunt verkopen zonder jezelf te hoeven verkopen.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief- Stap 5:

Controleer je sollicitatiebrief en pas hem aan waar nodig.
Nu dat je klaar bent met het schrijven van je sollicitatiebrief is het tijd om hem eens goed na te lopen op spel en schrijffouten.

Leg de brief even een paar uurtjes weg en ga wat leuks doen om even je gedachte van de brief af te halen.

Zodra je weer helemaal fris bent kun je de brief erbij pakken om hem nog eens grondig door te lezen. Door dit pas te doen als je even je hoofd hebt leeggemaakt kun je veel beter de kleine foutjes opsporen.

Heb je het idee dat er nog iets niet klopt maar kun je het zelf niet vinden? Laat de brief dan eens door iemand anders nalezen.

Heb je nog steeds moeite met het schrijven van een goede sollicitatiebrief?

Dan raad ik je aan om het sollicitatiebrief handboek eens goed door te nemen.

Hierin vind je 98 pagina’s aan tips en meer dan 100 voorbeelden van goede sollicitatiebrieven.sollicitatiebriefhandboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *